Linkedin Twitter Google Plus Facebook

[Blog] Online zijn is leven, leven is online zijn

Tenzij je multimiljonair of arbeidsongeschikt bent zul je waarschijnlijk moeten werken om te overleven. Het volgende cliché is dat tegenwoordig niet alleen alles wordt gedigitaliseerd maar nu ook online verloopt. Van felicitaties tot zakenoverleg. Als je niet online te vinden bent dan besta je eigenlijk niet. Hoe kun je hier als young professional gebruik van maken?

Weet wat er op Google over jou te vinden is

“Ho, wacht, tuurlijk besta ik wel zonder internet”, zullen sommigen nu gelijk denken. Het is een mooie gedachte maar tegenwoordig heeft elke burger een DigiD of een account bij het intranet van zijn werk of een onderwijsinstelling. Het leven wordt lastig als je niet online te vinden bent. Daarnaast zullen de meeste millennials wel een account op LinkedIn en/of Facebook hebben.

88% van de werkgevers ‘googled’ sollicitanten alvorens het eerste contact. Dit cijfer stamt uit 2010 en er mag worden aangenomen dat het in ieder geval niet lager is geworden. Je online leven is essentieel voor je ‘offline leven’. Mocht je online beruchtheid hebben vergaard dan kan je potentiële werkgever hier op stuitten. Het cijfer suggereert ook dat bedrijven steeds meer beducht zijn voor reputatieschade die medewerkers hen online kunnen berokkenen. De eerste tip is dus om te weten wat er over jou te vinden is op Google.

Makkelijk opvallen bij werkgevers

Nu zijn er geen foto’s van jezelf meer te vinden waar je wordt omringd door tien bierflesjes en wazig uit je ogen kijkt. Vele anderen hebben hier echter ook aan gedacht, je moet je dus onderscheiden. Met het oog op werkgevers is het waarschijnlijk het makkelijkste om met LinkedIn op te vallen. Hier heb ik eerder een blog over geschreven. Het is belangrijk om je LinkedIn profiel helemaal in te vullen en zoveel mogelijk uit te breiden. LinkedIn dringt hier zelf al graag op aan en het is simpelweg een kwestie van hun instructies opvolgen. Een profiel waar alleen de basis is ingevuld komt niet gemotiveerd over. Het klinkt logisch maar verrassend weinig young professionals hebben moeite in hun LinkedIn profiel gestoken en je zult al snel opvallen als je de uitzondering bent.

Persoonlijke website

Op simpele wijze kan je al zorgen dat je online ‘persona’ een professionele uitstraling heeft. Maar ben je een streber en wil je dat uitstralen dan kan je gebruik maken van mijn meer uitdagende derde tip. Zo raad ik aan een persoonlijke website te beginnen. Dit zal sommigen afschrikken omdat het lichtelijk arrogant over kan komen om een website aan jezelf te wijden. Ik denk dat de gemiddelde werkgever echter vooral je uitzonderlijke motivatie eruit zal oppikken. Maar je kan het ook laten bij een online CV waarbij je eventueel een portfolio kan toevoegen. Voor elke voormalige functie of vaardigheid kan je bijvoorbeeld een pagina aanmaken. Maar het is natuurlijk ook interessant om een blogje bij te houden van je werkervaringen of gedachtes over je werkveld.

Voor mensen zonder ervaring met websites lijkt het wellicht complex maar tegenwoordig kan iedereen een professioneel ogende website bouwen dankzij WordPress. Hierdoor wordt het bouwen van een website een oefening in slepen en invullen zonder dat er programmeerkennis bij komt kijken. Zoek een webhost die WordPress aanbiedt en je zult het na een weekendje wel doorhebben. Als je van plan bent oud te worden bij je huidige werkgever is het wellicht verspilde moeite. Maar als young professional en zeker als detacheringsmedewerker is de kans groot dat je regelmatig van werkgever zult wisselen. Waarschijnlijk zullen scholieren binnenkort verplichte programmeerlessen gaan krijgen op school. Ze zijn in ieder geval al meer bedreven in online activiteiten dan de millennial. Wanneer zij de arbeidsmarkt betreden zullen persoonlijke websites naar verwachting de norm worden.

Wellicht vind je een persoonlijke website nu nog overdreven. Je zult echt niet afgaan als er nog geen website op jouw naam staat. Maar tegenwoordig is het in ieder geval niet overbodig om ook online je professionaliteit uit te stralen.

Door: Joram van Schaik

E-Learning

 • Wft Basis - Kennis

  WFT Software

  2_LinkedinNL_90x146

  Om financiëel advies te mogen geven is het diploma Wet op het Financiëel Toezicht Basis een vereiste. Deze opleiding voldoet aan de eisen die gelden vanaf 1 januari 2014.

 • Wft Basis - Vaardigheden

  WFT Software

  2_LinkedinNL_90x146

  Deze opleiding Wft Basis - Vaardigheden voldoet aan de wettelijke eisen die gelden vanaf januari 2014.

 • LinkedIn NL

  Social media

  2_LinkedinNL_90x146

  De opleiding LinkedIn is onmisbaar voor professionals die zo effectief mogelijk ideeën en informatie willen uitwisselen met andere professionals.

 • Starting with Prezi

  E-learning

  2_LinkedinNL_90x146

  Prezi is a new innovative presentation tool based on an infinite canvas. Prezi helps you organize and share your ideas. Start learning Prezi now!