Linkedin Twitter Google Plus Facebook

[Blog] Geen geschikte medewerkers? Ontwikkel talent!

Op 19 mei 2015 plaatst de ManPowerGroup het bericht ‘Groot tekort aan geschikte medewerkers’. Als Pionier op het gebied van Talent Exchange putten wij bij Brooklyn Group dagelijks uit een groot onuitputtelijk netwerk van geschikte Talenten en Professionals die staan te springen om aan de slag te gaan. Voor mij lijkt de vraag terecht: Kampen we met een groot tekort aan geschikte medewerkers op de arbeidsmarkt of hebben we te maken met werkgevers die talenten niet meer herkennen en niet willen (lees durven) investeren?

In 2014 had vijf procent van de Nederlandse werkgevers moeite om de juiste medewerkers te vinden. Een relatief laag percentage dat past bij de arbeidsmarkt van 2014 waarin we een overschot aan goede krachten zagen die allen bereid waren voor de juiste uitdaging en positie hun individuele wensen of eisen opzij te zetten. In 2015 is dit percentage maar liefst verdrievoudigd, en dat terwijl het percentage werkelozen ten opzichte van een jaar geleden maar 0,4% gedaald is (bron: CBS).

Lifetime employability

Waarom hebben organisaties dan meer moeite met het vinden van geschikte medewerkers? Uit onderzoek blijkt dat vaklieden maar lastig aan te trekken zijn. Het gaat hier in het bijzonder om management assistenten en personal assistenten gevolgd door technici. Zijn deze mensen er niet of hebben we de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd in de toekomst van deze beroepen? Tijdens onze gouden jaren voor ‘De Crisis’ bij ons aanklopte, moest ondernemend Nederland alles uit de kast trekken om nieuwe mensen te binden. Het personeelsbestand moest namelijk een natuurlijk verloop laten zien om mee te doen aan de HR trend ‘lifetime employability’ in plaats van ‘lifetime employment’. Er is voor gekozen om mensen die al jaren succesvol waren op hun positie niet uit te dagen zichzelf te verbeteren of te ontwikkelen maar om te vervangen. Het was en is vaak nog de interpretatie dat bij lifetime employability de meerjarige werknemers vervangbaar zijn. Echter merken we nu al tijden dat juist loyaliteit van medewerkers onmisbaar is voor lange termijn successen en is men als gekken opzoek naar middelen om jonge mensen voor langere perioden aan organisaties te binden.

Onduidelijke functietitels

Daarnaast is men jaren geleden begonnen met het spannend maken van functietitels. Het is niet voor niets dat reclames koppen dat onze boer vanaf heden door het leven gaat als agrarisch entrepreneur. De arbeidsmarkt en ons functiegebouw in Nederland is de afgelopen jaren verschoven en daar ondervinden we op dit moment pas de gevolgen van. Dat betekend niet dat de directie of personal assistenten er niet meer zijn of dat we de technicus niet meer kunnen vinden, maar dat we het beestje bij de naam moeten noemen en eerlijk moeten zijn over de investering die we maken in die beroepen. Iedereen begrijpt dat het loopbaanperspectief van een personal assistent anders is als bij een ondernemersgezinde hoogopgeleide manager. Laten we dan ook stoppen met onduidelijk zijn en de personal assistent niet te motiveren directeur te willen worden maar een van de beste personal assistenten die er bestaan, met meer verantwoordelijkheden, een divers takenpakket en betere arbeidsvoorwaarden.

Investeer in talent

De verandering in deze inzichten wordt veroorzaakt door organisaties en instellingen die zowel voor de huidige als nieuwe generatie besluiten dat beroepen als bakker en elektricien minder populair zijn. Deze beroepen zijn minder populair omdat ze minder aantrekkelijk gemaakt worden. Ook overheidsbemoeienissen hebben hier invloed op. Iedereen moet een bepaalde theoretische opleiding afronden waarbij totaal voorbij wordt gegaan aan gemotiveerde jongeren die liever praktisch bezig zijn en zich daar in ontwikkelen.

Al met al zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt een natuurlijke verandering gezien diverse ontwikkelingen de afgelopen jaren. Het is nu aan ondernemend Nederland om daar iets mee te doen. Vanuit Brooklyn Group herkennen wij de geluiden uit de markt en spelen daar op in met onze unieke werving en selectie strategie. Bij ons is talent aan bod! Wij durven te investeren en hopelijk een eigen trend te veroorzaken op de Nederlandse arbeidsmarkt waarbij we open en eerlijk naar kandidaten. Laten we de verantwoordelijkheden bij talenten zelf neerleggen en als organisatie die verantwoordelijkheid niet in willen vullen, laat staan wegnemen.

Door: Wouter Hofstede

E-Learning

 • Wft Basis - Kennis

  WFT Software

  2_LinkedinNL_90x146

  Om financiëel advies te mogen geven is het diploma Wet op het Financiëel Toezicht Basis een vereiste. Deze opleiding voldoet aan de eisen die gelden vanaf 1 januari 2014.

 • Wft Basis - Vaardigheden

  WFT Software

  2_LinkedinNL_90x146

  Deze opleiding Wft Basis - Vaardigheden voldoet aan de wettelijke eisen die gelden vanaf januari 2014.

 • LinkedIn NL

  Social media

  2_LinkedinNL_90x146

  De opleiding LinkedIn is onmisbaar voor professionals die zo effectief mogelijk ideeën en informatie willen uitwisselen met andere professionals.

 • Starting with Prezi

  E-learning

  2_LinkedinNL_90x146

  Prezi is a new innovative presentation tool based on an infinite canvas. Prezi helps you organize and share your ideas. Start learning Prezi now!